Het oude Egypte

Vanuit Hurghada zijn er dagelijks excursies naar o.a. Cairo met een bezoek aan de piramides en tochten naar Luxor.
Ook is de mogelijkheid om naar het St. Catharinaklooster is de Sinaï te reizen. Dit klooster ligt aan de voet van de Mozesberg.

Cairo
De aanwezigheid van eeuwenoude piramiden in Egypte zorgen ervoor dat de toeristen als een spons worden aangezogen naar deze plek, net iets buiten Cairo, om deze meesterwerken van dichtbij te komen bekijken. Rond de Piramiden van Gizeh zweven tal van onverklaarbare en mysterieuze feiten die maar niet worden opgelost. Hetzelfde geldt voor de 70 meter lange Sfinx die voor de Piramide van Chefren, al honderden jaren de wacht houd. Net iets buiten Cairo vinden we in Sakkara de oudste piramide ter wereld; de trappiramide van Djoser.
In het Nationale museum kun je uren rondkijken met of zonder gids naar de overblijfselen van de rijke historie. Ook zijn daar de mummies van de Egyptische koningen te vinden.
Natuurlijk is een bezichtiging van het papyrusmuseum ook de moeite waard.  

Luxor
Deze historische paleizenstad langs de oevers van de Nijl is een absolute trekpleister voor de toerist. Vroeger was Luxor de hoofdstad van Upper-Egypte, onder de naam Thebe. Zeer indrukwekkende tempels, zoals het massale tempelcomplex van Karnak, komen voorbij als u Luxor aan het verkennen bent. Als middelpunt siert de Tempel van Luxor de hele stad; vanaf elk punt kunt u hem bewonderen. De grootste attractie is het wereldberoemde Dal der Koningen of  ‘Valley of the Kings’. In dit mystieke dal vindt u graven van farao’s, waaronder die van de bekende Toetanchamon en van Ramses II. In het moderne Luxormuseum treft u een bijzondere verzameling schatten uit de tempels en graven in de buurt, maar lopend door Luxor is de stad al een museum op zich.